Czwartek, 27 Czerwiec 2019 r. ,
Imieniny: Marii, Władysława
fotoart24

Turystyka kulinarna

Jeśli łączysz w sobie pasję do podróżowania i dobrego jedzienia turystyka kulinarna może być pomysłem na idealne wakacje dla Ciebie. Bez względu na to, czy chcesz spędzić urlop w kraju czy za granicą - taka wyprawa może zrewolucjonizować Twoje podejście do poznawania świata.

Pomysł może nie wydaje się rewolucyjny, bo przecież zwykle przy okazji zwiedzania coś próbujemy, ale w turystyce kulinarnej chodzi przede wszystkim o to, aby jedzenie nie było „przy okazji“, bo to właśnie od niego zaczynamy podejmować decyzje i wyznaczać tor podróży.
Ważne zatem w wyborze celu jest to, aby dany region był bogaty w unikalne tradycje kulinarne, nietypowe specjały i niezwykłe połączenia smakowe. Oczywiście, aby odbiór był pełny nie możemy odciąć się od kultury i historii kraju/regionu i o te proporcje w planie również warto zadbać.

Oto kilka podpowiedzi dla początkujących podróżników kulinarnych:

1) Jeśli to Twoja pierwsza podróż kulinarna wybierz region, którego kuchnia jest bliska Twojemu sercu. Poczujesz się pewniej i swobodniej, a taki start warto sobie zapewnić!
2) Jedź przygotowany - sprawdź co leży w tradycji kulinarnej, jakie są pory posiłków, jakie zwyczaje biesiadowania
3) Korzystaj z pomocy autorytetów kulinarnych, warto zerknąć na bloga pasjonaty podróży kulinarnych, przeczytać artykuł o zasobach regionu, do którego się wybieramy czy kupić dobry przewodnik.
4) Jedz i kupuj tam gdzie tubylcy! Nie ma lepszej reklamy i gwarancji jakości.
5) Wybieraj wyłącznie kuchnie i produkty regionalne (warto jeść w tawernach, kupować produkty na straganach i targach, a unikać restauracji w centrach turystycznych i marketów).
6) Pamiętaj o sezonowości produktów – nie wszystkiego skosztujesz wiosna, czy późnym latem. Wybieraj na podróż moment, kiedy w danym regionie jest sezon na nowalijki.
7) W restauracji proś o polecanie regionalnych tradycyjnych, domowych dań czy deserów. W niektórych krajach dla turystów przygotowuje się potrawy np. delikatniej przyprawione, a nam zależy na oryginalnej kuchni w jej najczystszej formie.
8) Nie bój się pytać jak coś jest zrobione. Masz nie tylko zaspokoić apetyt, ale też poszerzać swoja wiedzę.
9) Jeśli jedziesz z przyjaciółmi lub rodziną zawsze zamawiajcie rożne potrawy i wymieniajcie się talerzami. W ten sposób spróbujecie najwięcej.
10) Bądź elastyczny, jeśli okaże się, że miejscowość dalej jest degustacja win lub serów nie odrzucajcie takich okazji.

Smakuj, doświadczaj, podpatruj a kolejna udana podróż kulinarna będzie tylko kwestią czasu!

Każdy kraj, region czy choćby miasto, może poszczycić się własną, jedyną w swoim rodzaju kuchnią. Tak zwana turystyka kulinarna, w ostatnich czasach stała się bardzo popularna, między innymi za sprawą bijących rekordy oglądalności programów o gotowaniu. Podróże stały się...
Współcześni pasjonaci zdjęć mają przed sobą wiele możliwości. Fotografia cyfrowa pozwala im nie tylko na robienie serii wspaniałych zdjęć, ale i na dalszą zabawę obrazem. By jednak obróbka zdjęć przebiegała pomyślnie, a gotowe obrazy zachwycały nie tylko kadrem i...
igdy wcześniej nie była aż tak popularna i ogólnodostępna – fotografia kulinarna. Niemal każdy w dzisiejszych czasach posiada choćby amatorski aparat bądź kamerę, dzięki której uwiecznia ważne chwile swojego życia, wiele osób decyduje się jednak na profesjonalny sprzęt. W...



Kwestia rozwoju technologicznego we współczesnym świecie to sprzęt. Wszystko rozwija się coraz szybciej, szczególnie jeśli chodzi o...
W erze Facebooka i Twittera, dwóch najpopularniejszych portali społecznościowych, szybko powstała moda na selfie, czyli zdjęcia, które...
Pasje również bywają dochodowe, więc jeśli od dziecka się interesujemy czymś ciekawym, powinniśmy bez dwóch zdań cały czas doskonalić...
©hotshot.pl - filmowanie dronem Wrocław.